In 6 stappen jouw eerste Google Ads (SEA) campagne opgezet

26 april 2023 Lisa Vonk

In 6 stappen jouw eerste Google Ads (SEA) campagne opgezet

Wil jij starten met advertenties op Google, ofwel SEA? Maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? WEBSTRIJD helpt je graag verder. Volg de 6 stappen uit dit artikel om een vliegende start met Google Ads te maken.

Ben je op zoek naar meer? Om precies te zijn: op zoek naar meer klanten? Dan ben je bij de zoekmachine van Google aan het goede adres. Elke seconde worden hier meer dan 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd. Grote kans dus dat jouw product/dienst hier ook als antwoord bij zit.

Je hebt binnen Google Ads zo een account aangemaakt en een campagne opgezet, maar vaak gebeurt dit niet op de meest effectieve manier. Zelf zitten we al een tijdje in het vak, dus waarschijnlijk is het voor jou makkelijker gezegd dan gedaan. Volg onderstaande 6 stappen om jouw Google Ads campagnes een kickstart te geven om zo meer klanten en/of leads te genereren. Lees snel verder!

  • Stap 1: Maak eenvoudig een Google Ads account aan.

Niet geheel onbelangrijk! Maak via ads.google.com gemakkelijk een nieuw Google Ads account aan. Vul je gegevens waarnaar gevraagd wordt en sla het direct aanmaken van een campagne over. 

Let op: zorg ervoor dat je kiest voor het accounttype ‘Google Ads’ en niet ‘Slimme campagne’.

Kom je hier echt niet zelf uit? Wij kunnen ook (vrijblijvend) een account voor jou opzetten en je hier beheerder van maken. Je kunt vervolgens zelf de bedrijfs- en factureringsgegevens toevoegen. Neem eenvoudig contact op via info@webstrijd.nl.

  • Stap 2: kom erachter of jouw klanten ook daadwerkelijk zoeken op Google of welke zoektermen zij gebruiken

Maak een lijst met zoekwoorden waarop jij graag gevonden wilt worden en voer deze woorden in bij de zoekwoordplanner binnen Google Ads. Hoe kom je hier? Klik op Tools en Instellingen > Planning > Zoekwoordplanner.

Wat bedoelen we met zoekwoorden? Dit zijn de woorden die Google gebruikers intypen in de zoekbalk. Deze kun je op verschillende manieren toevoegen in een Google Ads campagne: in breed, zinsdeel match en exact. In een zoekwoordenonderzoek via de zoekwoordplanner maakt het overigens niet uit hoe je deze toevoegt.

Een voorbeeld: Heb jij een schoenenwinkel en verkoop je met name Nike schoenen? Dan wil je graag weten hoeveel er hiernaar wordt gezocht om te kijken of je een Google Ads campagne ‘moet’ starten. Vul in de zoekwoordplanner het volgende in: Nike schoenen kopen, schoenen Nike kopen, sportschoenen Nike. De zoekwoordplanner geeft vervolgens aan hoeveel zoekopdrachten er zijn naar het woord per maand, of er veel concurrentie op het zoekwoord is en wat je het beste kunt bieden om bovenaan de pagina te verschijnen. Ook geeft Google (waarschijnlijk) extra zoekwoord ideeën waar het ook slim is om op in te zetten. Je krijgt een mooi overzicht met kansen voor jouw bedrijf.

  • Stap 3: koppel jouw andere Google accounts en zorg dat jouw doelen (conversies) goed worden doorgemeten

Om goed te kunnen adverteren (en dus optimaliseren) is het noodzakelijk om conversies in te stellen. Een conversie kan van alles zijn: een e-mail-inschrijving, een ingevuld contactformulier of bijvoorbeeld een aankoop. Door deze conversies in te stellen geef je het Google algoritme input om op te sturen. Het algoritme gaat dat voor jou proberen zoveel mogelijk conversies binnen te halen. Zonder conversies kan Google de biedstrategieën ook nergens op laten focussen met als resultaat geen effectieve campagnes.

Koppel Google Analytics 4 (GA4)

Wanneer je de conversies in Google Analytics 4 hebt ingesteld en deze dus gemakkelijk wilt importeren binnen Google Ads, moet je het GA4 account koppelen aan jouw Google Ads account. Dit doe je door binnen het Google Ads account naar Tools en Instellingen > Meting > Gekoppelde accounts te gaan.

Hoe en waar stel je vervolgens conversies in? 

Dit gedeelte wordt (helaas) wat technischer wanneer je de conversies niet vanuit GA4 importeert. Je kunt conversies namelijk ook via Google Ads direct instellen met een stukje code. Ga binnen het aangemaakte Google Ads account naar Tools en Instellingen > Meting > Conversies. Klik op de blauwe button + Nieuwe conversieactie en kies voor de manier waarop jij het wilt instellen. Wanneer je het  importeert vanuit GA4 ben je zo klaar. Let op: check nog wel even de instellingen van de conversies na het importeren en/of aanmaken hiervan. Het attributiemodel staat idealiter op data-driven.

  • Stap 4: zet jouw Google Ads campagne vanaf de start nauwkeurig op

Het Google Ads account is klaar voor gebruik! Zet via het overzicht van Google Ads via de blauwe button met een + teken erop eenvoudig de door jouw gewenste campagne op: een Search campagne. 

Een aantal tips: 

  • Maak advertentieteksten die de klant aanspreekt en laat de teksten veel van elkaar verschillen om te testen wat beter werkt.
  • Benut alle kopteksten en beschrijvingen mogelijkheden. Gebruik het optimalisatie tooltje van Google om te zorgen dat jouw kwaliteitsscore ‘Uitstekend’ wordt.
  • Maak extensies aan (sitelink, highlight, website-informatie). Zo breid je jouw advertentie uit met informatie en wordt jouw zoekresultaat ook langer.
  • Laat de landingspagina goed aansluiten op de zoekopdracht. Wat bedoelen we hier precies mee? Laat de klanten met de zoekopdracht Nike schoenen vanuit een advertentie ook landen op een pagina met alleen maar Nike schoenen. Zij zijn immers niet op zoek naar Adidas schoenen. Je wilt de klant zo goed mogelijk helpen.
  • Stap 5: kies het juiste budget in voor jouw doel(groep)

Denk van tevoren na over wat je wilt (of kunt) uitgeven en wat je hiervoor terug wilt krijgen. Is het om winstgevend te zijn bijvoorbeeld nodig om voor elke euro die je uitgeeft aan Google Ads minimaal €10 terugkrijgen, dan kan je dit instellen in het algoritme. Het is geen garantie dat dat dan ook gebeurt, maar je geeft Google wel een richtlijn. Wanneer jouw doel-ROAS €10 is, raadt Google aan het dagbudget minimaal x5 te zetten. 

Je kunt tijdens het opzetten van de campagne ook aan de rechterkant zien wat het mogelijke bereik is met een bepaald budget. Daarnaast weet je na stap 2 hoeveel zoekvolume er zit op jouw zoekwoorden en wat je gemiddeld moet bieden om in de top van de zoekresultaten te komen. Met klikprijzen van €2,- heeft een dagbudget van €10 niet zoveel zin. Hiermee kom je op 5 klikken per dag en dan duurt het waarschijnlijk een hele tijd voordat de campagne is uitgeleerd en goed presteert.

  • Stap 6: blijf kort na de opzet altijd optimaliseren

Pas in de eerste week (of twee) niet al te veel aan. Geef Google de ruimte om te ‘leren’. Je kunt uiteraard wel vaak checken of het doorloopt en of de vertoningen, klikken en dergelijke binnen blijven komen.

Na deze periode kun je zien wat wel en niet goed werkt. Let hierbij goed op de kosten en de opbrengsten. Kijk welke advertenties wel goed werken en vervang degene die niet goed werken. Kijk welke zoekwoorden het best presteren en pas eventueel de biedingen aan. Check welke doelgroepen het goed doen en pas daar de targeting op aan. Check op welk tijdstip van de dag of dag van de week de campagne goed presteert en stel eventueel advertentieplanning in. En ga zo maar door. Ons motto hierbij: het kan altijd beter!

Ga aan de slag met Google Ads: zelf of in samenwerking met WEBSTRIJD

Dit is in een notendop het stappenplan om op Google te adverteren. Het is vrij complex en daarom best een uitdaging om het uit te leggen in één artikel. We begrijpen heel goed wanneer je er niet uit komt en het nog steeds als Chinees vindt klinken. Heb je nog vragen? Dan kun je ons altijd mailen (info@webstrijd.nl) of telefonisch bereiken via 085-0470772. We helpen je graag verder!

, ,