5 redenen waarom websitebezoekers hun winkelmand verlaten

18 augustus 2021
18 augustus 2021 Lisa Vonk

5 redenen waarom websitebezoekers hun winkelmand verlaten

Voor iedere webshop eigenaar waarschijnlijk een bekend probleem: lang niet alle volle winkelmandjes worden afgerekend. Een klant bezoekt jouw winkel, vindt iets leuk en voegt dit toe aan de winkelmand, maar haakt vervolgens toch af. Wat zijn de meest voorkomende redenen dat mensen hun winkelmand verlaten? Lees in dit artikel de 5 populaire redenen.

Waarom verlaten mensen hun winkelmand? Wat zijn de meest voorkomende redenen? Heeft het te maken met de winkelmand pagina of lopen de meeste mensen verder in het afrekenproces ergens tegen aan? Baymard Institute heeft hier (in 2021) onderzoek naar gedaan. Vind hieronder de 5 meest voorkomende redenen. 

Redenen om de winkelmand te verlaten

 

#1 De bijkomende kosten zijn te hoog (verzending, tax, fees)

Dit is de meest voorkomende reden dat mensen hun winkelmand toch verlaten. Je kent het wel: je hebt een leuk product gevonden, je vindt de prijs (net) goed en wilt gaan afrekenen. Opeens moet je nog een flink bedrag betalen om het artikel geleverd te krijgen. Dit heb je eerder nergens gelezen en komt dus als een flinke domper. De onverwachte (verzend)kosten zijn de belangrijkste reden (49%) dat klanten hun winkelmand verlaten.

Soms is het voor ondernemers totaal niet aantrekkelijk om de verzendkosten op zich te nemen. Hierdoor zijn er 3 andere opties:

  • Verwerk de verzendkosten in de productprijs.
  • Bied gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag. Houd hier rekening met de gemiddelde bestelwaarde, zodat het niet een onmogelijke opgave wordt. 
  • Zoek naar goedkopere verzending.

#2 Je moet een account aanmaken om te kunnen afrekenen 

Om een geheel account aan te maken waarbij je veel informatie moet invullen staan mensen vaak niet te springen. Naast dat privacy een stuk belangrijker is geworden in de afgelopen jaren, kost het ook meer tijd. Bied daarom ook aan om door te gaan zonder account.

#3 De levertijd is te lang

Tegenwoordig is het normaal om vandaag te bestellen en het morgen in huis te hebben. Helaas zijn mensen dit nu gewend door de Amazons en Bol.coms in deze wereld. De gemiddelde levertijd is 3 (werk)dagen. Dit schijnt (uit onderzoek) een acceptabele levertijd te zijn. Wanneer de levertijd hier erg van afwijkt, haken klanten sneller af.

#4 Te lang/gecompliceerd check-out proces

Allerlei gegevens invullen, niet weten waar je op moet klikken… Wanneer je dit leest haak je in je hoofd waarschijnlijk al af. Vraag daarom alleen de belangrijkste en nodige zaken zoals de naam en het adres. Geslacht, telefoonnummer en dergelijke heb je niet per se nodig voor de verzending, of wel? Maak het jouw klanten zo makkelijk mogelijk. Bij bedrijven als Bol.com kun je zelfs de bestelling plaatsen zonder direct te betalen. Hoe makkelijk is de bestelling dan geplaatst!

#5 Ik vertrouw de site mijn creditcardgegevens niet toe

Vul jij jouw betaalgegevens zomaar in als de website er een beetje raar uit ziet? Ik niet! Zorg dus voor de nodige keurmerken op jouw website zodat mensen zien dat het een veilige website is en veilig kunnen afrekenen.

‘Gewoon aan het browsen’

Tot slot laat het onderzoek ook zien dat een groot deel ‘gewoon aan het browsen was’ en niet klaar om wat te kopen. Dit ‘probleem’ kun je niet zomaar oplossen. Aan bovenstaande punten kun je echter wel wat doen. Ofwel, veel succes! Bij vragen of opmerkingen kun je ons altijd contacten.

, ,