Online marketing oppakken na de zomer

7 september 2021 Ines Ortet

Online marketing oppakken na de zomer

Het is alweer september en daarmee is de zomervakantie officieel tot een eind gekomen. Nu het ‘normale leven’ weer begonnen is, is het weer tijd om de online marketing van jouw webshop op te pakken. In deze blog bespreek ik 5 punten die jou zullen helpen bij het oppakken van jouw online marketing na de zomer.

Veel ondernemers hebben in de zomermaanden hun online verkopen zien teruglopen. Over het algemeen zit men in de zomer minder op hun telefoon en wordt er veel geld uit gegeven aan vakanties, waardoor er als gevolg minder online aankopen worden gedaan. Vanaf september trekken de online aankopen echter weer aan en tot het eind van het jaar nemen deze zelfs over het algemeen alleen maar toe. Zo zijn de maanden november en december voor veel bedrijven een piekmaand, met name door de feestdagen natuurlijk. Maar hoe bereid jij jouw online marketing voor op deze periode? Hieronder bespreek ik 5 tips voor het oppakken van jouw online marketing na de zomer.

#1 Bepaal jouw strategie

Veel ondernemers komen tijdens hun vakantie met nieuwe inzichten doordat ze er even tussenuit zijn gegaan. Nu de zomervakantie voorbij is, is het tijd om deze nieuwe ideeën en inzichten te verzamelen en de strategie voor jouw webshop nader te bekijken. Komen de doelen die jij hebt opgesteld overeen met jouw plannen voor deze laatste maanden van het jaar? Moeten er aanpassingen gedaan worden aan jouw strategie? Of moet jij extra hard aan de bak om jouw doelen dit jaar nog te behalen? Het eind van de zomervakantie is een perfect moment om jouw strategie en doelen nader te bekijken en aan te passen waar nodig.

Denk bijvoorbeeld aan alle feestdagen die in de aankomende maanden plaatsvinden. Rond de feestdagen is de kans dat jouw webshop nieuwe klanten zal aantrekken een stuk groter. Het is daarom erg belangrijk dat jij van te voren al een strategie hebt bedacht voor het terughalen van nieuwe klanten. Op deze manier kun je veel profijt hebben van deze drukke periode en er dus voor zorgen dat deze nieuwe klanten ook na de feestdagen bij jou klant zullen blijven.

#2 Ga met een kritische blik door jouw website

Nu het alweer september is betekend dit niet alleen dat de zomervakantie voorbij is, maar ook dat de herfst er weer aan komt. Hoog tijd dus om met een kritische blik naar jouw website te kijken. Is jouw website al ‘herfst proof’? Kloppen alle producten/diensten die worden aangeboden nog? Kloppen de levertijden nog wel? Het is belangrijk dat jij jezelf deze vragen stelt en op deze manier door jouw website gaat. Op deze manier zal jouw website namelijk helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen.

#3 Inspireer jouw klanten

Wanneer klanten op jouw webshop of een van jouw social media kanalen komen, is de uitstraling hiervan als het ware jouw online etalage. Zorg daarom dat deze er leuk uitziet en up-to-date is, zodat klanten direct zin hebben om iets bij jou te bestellen. Je kunt ze bijvoorbeeld inspireren door mooie sfeerfoto’s of video’s van jouw product via Instagram te delen, of door blogs te delen waarin jij originele cadeautjes bespreekt of inspeelt op het seizoen. Wees creatief!

#4 Besteed extra aandacht aan SEO

Hoewel de online aankopen in september vaak weer oplopen, is het in deze maand over het algemeen rustiger dan in de maanden die volgen. Gebruik deze maand daarom om extra aandacht te besteden aan je SEO, door bijvoorbeeld alvast blogs vooruit te schrijven. Volgens lightspeed zijn zoekopdrachten in combinatie met het woord ‘ideeën’ maar liefst met 47% zijn gestegen in de afgelopen jaren. Hierop inspelend zou jij blogs kunnen schrijven waarin je ideeën voor de feestdagen of de herfst bespreekt, natuurlijk wel met betrekking tot jouw branche.

Daarnaast kun je ook een zoekwoorden onderzoek doen, zodat jij precies weet waar jouw potentiële klanten het meest naar op zoek zijn met betrekking tot jouw product/dienst. Je kunt deze zoekwoorden verwerken op jouw website, zodat je op deze manier sneller gevonden wordt en een stapje voor op jouw klanten bent tijdens de feestdagen.

#5 Bereid je voor op de feestdagen

Volgens e trusted shop kunnen webshops tijdens de feestdagen 29% meer bezoekers verwachten dan normaal. Het is daarom van groot belang dat jouw website hier al op voorbereid is. Zo blijkt uit een artikel van customer talk namelijk dat 56% van de Nederlanders hun aankopen voor de feestdagen ruim van te voren doen, omdat ze de levertijden van webshops niet vertrouwen. Het is daarom extra belangrijk dat jouw website hier ook ruim van te voren al op voorbereid is.

Bij het voorbereiden van jouw website voor de feestdagen kun je denken aan het creëren van een FAQ pagina waarin jij alle vragen m.b.t. de feestdagen behandeld, maar ook het optimaliseren van het bestel proces valt hieronder. Wanneer jouw website namelijk veel nieuwe klanten trekt tijdens deze periode, wil je natuurlijk dat zo min mogelijk bezoekers jouw website verlaten met een volle winkelmand. In onze blog over 5 redenen waarom websitebezoekers hun winkelmand verlaten leggen wij jou uit wat de redenen hier voor zijn en hoe je dit zou kunnen voorkomen.

Bovendien is het van belang dat jij al ruim van te voren bedenkt hoe jij jouw aanbod gaat promoten rond de feestdagen. Ben jij bijvoorbeeld van plan om advertenties in te zetten? Dan is het belangrijk dat jij van te voren bepaald met welke producten/diensten jij wilt adverteren en hoe jij dit gaat vermarkten. Wanneer jij de advertenties namelijk op tijd inzet, zullen potentiële klanten lang genoeg de tijd hebben om te overwegen of ze jouw product/dienst willen aanschaffen.  Zit jij er aan te denken om advertenties in te zetten voor jouw website maar heb jij hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op!

Tip: Als je voordat de feestdagen beginnen je Google Analytics goed instelt, kun je de piekperiode achteraf analyseren en hier ontzettend veel van leren!

, , ,