Uitstappercentage: 6 tips voor meer conversies

20 mei 2021 Ines Ortet

Uitstappercentage: 6 tips voor meer conversies

Google Analytics biedt gebruikers gegevens over het percentage websitebezoekers dat jouw website verlaat na het bezoeken van een specifieke webpagina. Dit wordt het uitstappercentage genoemd. In het algemeen betekent een hoog uitstappercentage dat er iets verkeerd gaat op een specifieke pagina van jouw website. Het is daarom erg belangrijk om dit percentage in de gaten te houden en actie te nemen wanneer nodig. Benieuwd naar welke tips jij kunt toepassen om dit uitstappercentage zo laag mogelijk te houden? Lees dan snel verder.

Wat is een uitstappercentage?

Het uitstappercentage van een webpagina toont aan hoeveel websitebezoekers jouw website verlaten bij het bezoeken van deze pagina. Onderzoek toont aan dat wanneer een uitstappercentage hoger is dan 30%, dit betekent dat sommige pagina’s op jouw website geoptimaliseerd kunnen worden.

Het uitstappercentage kun je in Google Analytics (verouderde versie) vinden onder de Tab ‘Gedrag’ . Klik vervolgens op ‘Site Content’. Onder ‘Site Content’ verschijnt nu het kopje uitstappagina’s.

In veel gevallen is het uitstappercentage het hoogst op de homepagina, omdat dit meestal ook de pagina is waar websitebezoekers als eerst op landen wanneer ze op jouw website komen. Het kan daarentegen ook het geval zijn dat jouw website een hoog uitstappercentage heeft op de checkout pagina of product pagina. Dit kan minder wenselijk zijn, omdat je natuurlijk graag wilt dat een klant een gewenste actie uitvoert op jouw website.

Hoe verlaag ik het uitstappercentage?

Ondanks dat Google Analytics erg waardevol is in inzichten bieden in welke pagina’s het hoogste uitstappercentage hebben, vertelt dit programma jou niet hoe dit percentage is beïnvloed. Het is daarom moeilijk om precies te bepalen waarom een specifieke pagina op jouw website een hoger uitstappercentage heeft dan andere pagina’s. Desondanks zijn er een aantal algemene obstakels die vaak voor een hoger uitstappercentage zorgen. Hieronder zal ik 6 algemene tips met jou bespreken die het uitstappercentage kunnen verlagen.

6 Tips om het uitstappercentage te verlagen en de conversie te verhogen!

  1. Verbeter de laadtijd van de webpagina. Onderzoek toont aan dat de helft van mobiele websitebezoekers namelijk na 3 seconden al is afgehaakt. Daarnaast stijgt je conversieratio met 20% wanneer de laadtijd van een landingspagina 1 seconde sneller is! Met de GooglePagespeed-test kun je testen wat de snelheid is van jouw website en erachter te komen wat je kunt doen om deze snelheid te verhogen.
  2. Zorg voor gebruiksvriendelijke pagina’s die een duidelijke call-to-action hebben. Een gebruiksvriendelijke website houdt onder andere in dat een gebruiker makkelijk moet kunnen navigeren op jouw website. Denk bijvoorbeeld aan een overzichtelijke menubalk met duidelijke opties en het hebben van een zoekbalk. Wanneer we spreken van een duidelijke call-to-action, kun je denken aan buttons zoals “Klik hier”, “Bekijk hier onze collectie” en “Neem contact op”.
  3. Maak jouw website mobiel vriendelijk. Onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de internetgebruikers op een website komt via mobiel. Daarom is het erg belangrijk dat jij een responsieve website hebt, wat inhoudt dat het zich aanpast aan het apparaat waarop het geopend wordt.
  4. Verwijder alle links die niet meer bestaan. Een websitebezoeker kan namelijk worden afgeschrikt van een 404-pagina, wat ervoor zorgt deze bezoeker jouw website sneller verlaat.
  5. Zorg voor een goede eerste indruk. Dit betekent dat jouw website er zo professioneel en betrouwbaar mogelijk uit moet zien. Op deze manier kun je de kans verlagen dat men direct op de homepagina jouw website verlaat.
  6. Maak gebruik van analyse tools die jou inzichten geven in het gedrag van de klant. Hotjar is bijvoorbeeld een zeer effectieve tool die door middel van heatmaps en recordings laat zien hoe een websitebezoeker op jouw website navigeert. Op deze manier kun je erachter komen waar een gebruiker tegenaan loopt en dit verbeteren.  Meer weten over Hotjar? Lees dan deze blog: Hotjar: een handige tool voor website optimalisatie!

Door deze 6 tips toe te passen kun jij het uitstappercentage van jouw website verlagen en mogelijk het aantal conversies verhogen. Bovendien is het implementeren van deze tips ook waardevol voor jouw websitebezoekers, omdat jouw website op deze manier beter bij hun behoeftes aansluit.

Hulp nodig met jouw online marketing?

Heb je vragen hierover of hulp nodig met jouw online marketing? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

, ,