Pinterest Shop: hoe zet je het in voor jouw bedrijf?

7 januari 2022
7 januari 2022 Lisa Vonk

Pinterest Shop: hoe zet je het in voor jouw bedrijf?

Pinterest Shop: een nieuwe feature vanuit Pinterest. Naast dat Pinterest bezoekers inspiratie opdoen, gaf 83% van de wekelijkse Pinners aan een aankoop te hebben gedaan op basis van de content die ze hebben gezien op Pinterest. Kijken, kijken, wél kopen dus! Binnen Pinterest kun je nu je eigen shop opzetten om jouw producten zo goed mogelijk te tonen. Hoe zet je Pinterest Shop in voor jouw bedrijf? Lees meer in dit artikel.

Pinterest heeft niet stilgezeten en legt voor 2022 de focus meer op e-commerce. Eén manier om dit te promoten is door ondernemers makkelijk de kans te geven hun producten te tonen. Naast de Instagram Shop en Facebook Winkel heeft Pinterest nu ook een Pinterest Shop. Hoe zet je dit in voor jouw bedrijf? Volg dan de onderstaande stappen.

Allereerst een basis benodigdheid en tip: een goede productfeed. Hoe meer informatie je hier in hebt gezet over je producten, hoe beter. Zo wordt de content relevanter voor shoppers waarbij het gematcht kan worden op keywords en interests.

Pinterest Shop: stappenplan

Stap 1: Creëer een productfeed

Wat is een productfeed? Een feed is een bestand met een lijst van jouw producten en hun corresponderende attributen. Elke rij vertegenwoordigt een product en elke kolom vertegenwoordigt details (metadata) over een product.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Stap 2: Upload deze feed binnen Pinterest

Dit kan in verschillende bestandsvormen: CSV, TSV, XML, .txt file of een Zip bestand. Ook kan Pinterest een gehoste locatie bij een 3rd party gebruiken om jouw feed vandaan te halen. Dit werkt verder hetzelfde als op Facebook en Google.

Door deze feed te connecten met Pinterest publiceer je jouw producten op het platform. Alle producten kunnen op deze manier dus ook gevonden worden door Pinners (bezoekers van Pinterest). Doordat de producten informatie bevatten, kunnen de producten organisch ook vertoond worden in de feed op Pinterest.

Door de feed te uploaden creëer je een “Merchant Storefront”. Dit is een landingspagina binnen Pinterest met al jouw producten.

Stap 3: Start met promoten van Product Pins als shopping advertenties

Wanneer je je feed hebt geüpload, kun je beginnen met het promoten van product verzamelingen.

Binnen advertentiebeheer kun je een productgroep creëren. Dit kun je doen op basis van filters. Als je dus op maar één bepaalde categorie wilt adverteren, kun je hier gemakkelijk een aparte product verzameling voor maken en deze inzetten in de advertenties.

Pinterest Shop: Feed onderhoud

Om de Pinterest Shop optimaal te laten werken voor zowel bedrijven als Pinners, bekijkt Pinterest iedere 24-48 uur jouw feed en update jou dan over eventuele errors. Zorg ervoor dat je productinfo dus altijd up-to-date is zodat je hier het meeste uit kunt halen.

Feed attributen

Het is van belang dat jouw feed de volgende items bevat:

  • ID
  • Titel
  • Beschrijving
  • Link
  • Afbeelding link
  • Prijs
  • Beschikbaarheid

Wanneer dit niet het geval is, zal Pinterest jouw feed afkeuren. Naast bovenstaande items raadt Pinterest aan zoveel mogelijk relevante informatie van de producten te delen. Hoe meer informatie je deelt, hoe beter Pinterest ook weet wat voor product je aanbiedt en voor wie het relevant is.

Aan de slag met jouw Pinterest Shop

Wil je nog meer tips over het instellen van jouw Pinterest Shop? Lees dan de uitgebreide gids van Pinterest zelf. Hierin vind je ook meer informatie over de ideale vereisten van de attributen. Wil je vervolgens aan de slag met Pinterest Adverteren? Dan kunnen wij jou helpen! Geef ons een belletje of mail naar info@webstrijd.nl en we kijken samen wat we voor jou kunnen betekenen!

, ,