De nieuwste Google updates – november 2021

16 november 2021 Lisa Derks

De nieuwste Google updates – november 2021

Google rolt vaker nieuwe updates uit en als online marketeer of ondernemer is het van belang hier van op de hoogte te blijven. Welke updates zijn er deze maand uitgerold? Lees hierover meer in begrijpelijke taal in dit artikel!

Google blijft zich ontwikkelen. Welke Google updates zijn er in november 2021 uitgevoerd of kondigde Google recent aan? 

Spam update – november 2021

Begin november kondigde Google aan dat ze bezig waren met het uitrollen van een nieuwe update in het Google algoritme om zoek spam tegen te gaan. 

Wat is zoek spam?

“Zoek spam?” zul je nu misschien wel denken. Er zijn sites die middels spam er voor proberen te zorgen bovenaan de zoekresultaten te komen staan. Dit doen ze bijvoorbeeld door eindeloos zoekwoorden te herhalen of door Google content te tonen die niet overeenkomt met wat gebruikers te zien krijgen (“cloaking”). In 2020 vonden de Google systemen elke dag 40 miljard pagina’s met spam.

Google update: spam update

Om zoek spam tegen te gaan investeert Google in systemen om te zorgen dat sites niet door misleidende of manipulatieve methoden in de zoekresultaten stijgen. Vorig jaar voerde Google een link spam update uit. Dit jaar is het nog onduidelijk om wat voor update het gaat.

Het kan dus zo zijn dat jouw site hierdoor wordt ‘geraakt’ en je een daling ziet in jouw rankings van de pagina’s. Voer dan een SEO-audit uit om spamproblemen op te sporen (als je niet weet waardoor dit komt).

Desktop Page Experience – februari 2022

Google heeft in begin november 2021 al aangegeven vanaf februari 2022 de pagina ervaring op desktop mee te nemen als onderdeel van hun rangschikking systemen. Oftewel: hoe jouw websitebezoeker je pagina ervaart op computer wordt meegenomen in de ranking hoe hoog je in Google wordt geplaatst.

Eerder dit jaar is deze Google update uitgevoerd voor mobiele apparaten. Vanaf volgend jaar zal de pagina ervaring op desktop ook van belang zijn. Geen paniek! Google is van plan site eigenaren een handje te helpen om te begrijpen hoe hun pagina’s worden ervaren door bezoekers met behulp van Google Search Console. Lees in dit artikel van Google meer over hoe je de pagina ervaring zo optimaal mogelijk kunt maken. In het tabel hieronder vind je al meer informatie.

Blijf op de hoogte van Google updates!

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor het laatste online marketing nieuws. Bij vragen kun je natuurlijk vrijblijvend contact met ons opnemen.

, ,