5 handige plugins voor WordPress sites

15 februari 2021 Lisa Derks

5 handige plugins voor WordPress sites

WordPress is een ontzettend fijn en makkelijk systeem om websites in te bouwen en beheren. Geen geneuzel met coderen voor customs website, maar je bouwt zelf super simpel je website aan de hand van een template naar eigen smaak. Om je website dan eenvoudig een extra upgrade te geven op het gebied van online vindbaarheid en dataverzameling, kun je (gratis) plugins installeren. In dit artikel vind je de 6 plugins die ik iedereen met een WordPress site aanraad te installeren.

Ondanks wij geen “diehard” webbouwers zijn, worden we toch regelmatig gevraagd welke plugins iedere WordPress site zou moeten hebben. Tijdens het bouwen van jouw website in WordPress kun je namelijk al extraatjes toevoegen in de vorm van plugins. Super handig! Er zijn alleen zo ontzettend veel WordPress plugins beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hieronder mijn top 5 WordPress plugins. Dit zijn de plugins waar wij zelf in ieder geval niet meer zonder kunnen.

1. Yoast SEO (premium)

Wil je graag hoger in de ‘gratis’ zoekresultaten van Google verschijnen? Dan moet je werken aan jouw SEO. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. SEO is een complex gebied waar je best een beetje hulp bij kunt gebruiken. En dat biedt Yoast aan! De plugin Yoast SEO geeft je handige tips & tricks om jouw SEO te verbeteren. Wanneer je voor jezelf hebt bedacht wat het belangrijkste zoekwoord van de pagina is, en wat dus de boodschap van jouw pagina zou moeten zijn, geeft Yoast je tips om hierop te optimaliseren. Van meta-descriptions tot XML sitemaps, van URL slugs tot de ALT-text van je afbeeldingen, Yoast sleept je er doorheen. Samen met de Yoast SEO plugin zorg jij ervoor dat je beter scoort in Google’s zoekresultaten.

Met de gratis versie kom je al een heel eind, maar wil je hier echt mee aan de slag? Dan is Yoast SEO Premium ook wat voor jou. Hier betaal je €89,- per jaar voor en dat is het wat ons betreft zeker waard!

2. GA Google Analytics – Jeff Star

Wij baseren onze keuzes altijd op basis van data. En waar verzamel je data? In Google Analytics! Deze plugin is daarom ook zeker aan te raden voor jouw WordPress site.

Met Google Analytics krijg je inzicht in wie jouw website bezoekers zijn, waar deze bezoekers vandaan komen en wat ze op jouw website uitvoeren. Hoe lang is een bezoeker op de website? Waar haken ze af? Uit welke regio komen ze? Hoe oud zijn ze? Dit soort vragen beantwoord je door Google Analytics data te analyseren. Er zijn tegenwoordig meerdere tools om het gedrag van websitebezoekers bij te houden, maar Google Analytics is nog steeds veruit nummer 1 om jouw bezoekers beter te begrijpen!

Er zijn meerdere plugins waarmee je Google Analytics kan installeren, maar wij hebben de GA Google Analytics plugin van Jeff Star geïnstalleerd. Wanneer je een account hebt aangemaakt bij Google Analytics, kun je deze plugin gemakkelijk instellen.

3. Google Tag Manager for WordPress – Thomas Geiger

Wil je nog meer inzicht in het gedrag van jouw websitebezoekers? Wil je weten waar ze precies op klikken? Wil je bepaalde conversies instellen zodat je hele website van voor naar achteren wordt doorgemeten? Wil je een andere tool, zoals de Facebook Pixel, gemakkelijk installeren op je site zonder te hoeven coderen? Dan ben je bij Google Tag Manager op het juiste adres.

Ook hier zijn meerdere plugins voor, maar wij gebruiken de Google Tag Manager for WordPress van Thomas Geiger. Wederom eerst een account aanmaken via Google Tag Manager zelf en daarna is de plugin makkelijk in te stellen op jouw site.

4. Contact Form 7

De WordPress plugin waarmee je op de meest makkelijke manier formulieren kunt maken is Contact Form 7. Super simpel en flexibel. Verzamel informatie van je bezoekers als ze contact met je willen opnemen, of zich willen inschrijven voor de nieuwsbrief. 

Je hebt nog talloze andere plugins voor contactformulieren, maar ik denk dat dit wel de meest simpele is. Hiermee verzamel je super easy de noodzakelijke gegevens. Wil je echt geavanceerde formulieren bouwen? Dan is dit niet jouw tool. Hoeft het niet te moeilijk, dan is deze WordPress plugin top. Zie hier onze contactpagina waarbij gebruik is gemaakt van Contact Form 7.

5. Akismet

Spam… Daar hebben we allemaal een hekel aan. Om jouw website (waaronder je blogs) te beschermen tegen spam, raad ik de WordPress plugin Akismet aan om te downloaden. Akismet beschermt je website tegen de o zo irritante spam. Om Akismet te kunnen gebruiken, heb je wel een API key van Akismet nodig. Die kun je verder gemakkelijk verkrijgen wanneer je een account aanmaakt bij Akismet. Deze plugin is gratis beschikbaar, maar ook hier kun je een betaald account nemen voor extra ondersteuning. 

Aan de slag met WordPress plugins

Dit was onze top 5 van handige WordPress plugins. Heb jij nog plugins die wij écht moeten installeren? Dan horen we dat graag van jou! Heb je hierover nog vragen? Dan kun je contact met ons opnemen via ons o zo handige Contact Form 7. Succes!

, ,