In 7 stappen het WEBSTRIJD traject

21 oktober 2020 Iselle van Ginkel

In 7 stappen het WEBSTRIJD traject

Hulp nodig bij online marketing?

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om deze blog te openen en te lezen hoe wij het online marketing traject aanpakken voor onze klanten. Allereerst goed om te vermelden dat wij het beste zijn in online adverteren op Google en social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Mocht je dus hulp zoeken voor bijvoorbeeld SEO, branding, het schrijven van content of een andere expertise, neem dan een kijkje op onze partnerpagina.

WEBSTRIJD is opgericht vanuit het idee om kleine ondernemers te helpen om online te groeien. Vaak doen ondernemers zelf al wel wat aan online marketing: af en toe een post op Facebook en Instagram, een vacature uitzetten via LinkedIn of er is een begin gemaakt met e-mailmarketing aan de hand van Mailchimp. Wat al heel goed is natuurlijk! Wellicht herkenbaar, dat je op een gegeven moment op een punt neerkomt dat je meer groei wilt dan je organisch (zonder te betalen) kunt bereiken via deze kanalen. En dan komt online adverteren om de hoek kijken. Dit is een vak apart en daarom voor de meeste mensen handig om hier iemand voor in te huren. Wanneer je het namelijk niet goed instelt, kan het je al snel veel geld kosten zonder (het gewenste) resultaat.

Dus sta jij nu op het punt om een deel van jouw online marketing activiteiten uit te besteden en ben je benieuwd naar hoe wij dat aanpakken? Lees dan onze werkwijze aan de hand van onderstaande 7 stappen door. 

1. Doelen opstellen 📝

Samen met de klant stellen we doelen op. Dit kunnen verschillende doelen zijn: een percentage groei in naamsbekendheid, meer bereik of een bepaalde omzet. Met deze input maken wij een kort voorstel (geen jarenplan) op welke kanalen je dan het beste actief kunt zijn en met welk bedrag per dag wij aanraden om te gaan starten met adverteren. Dit doen we omdat we zo een helder punt hebben waar we naartoe willen werken. 

2. Website doormeten 💻

Wij zorgen ervoor dat alles op de website goed wordt doorgemeten via Google Tag Manager en het Facebook Pixel. Hierbij meten we bijvoorbeeld hoeveel mensen op een bepaalde button hebben geklikt, wie zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief, hoeveel mensen een aankoop hebben gedaan en welke omzet en is behaald. Op deze manier krijgen we inzicht in het gedrag van de gebruikers en kunnen we het algoritme sturen om zoveel mogelijk waardevolle bezoekers naar de website te sturen.

3. Starten met adverteren 🚀

Wanneer dit goed is ingesteld gaan we beginnen met adverteren op het gewenste kanaal of een combinatie hiervan. Dit kan zijn: Google Search, Google Shopping, Google Display, YouTube, Facebook, Instagram…

4. Monitoren en optimaliseren 📈

Tijdens de samenwerking blijven we de campagnes dagelijks monitoren en optimaliseren. Hierbij kijken we of we de juiste doelgroepen aanspreken of de content goed genoeg is of het budget wel op de meeste effectieve manier wordt ingezet enzovoort. Dit doen we om uiteindelijk het beste resultaat te leveren aan de klant.

5. Adviseren over verbeteringen website 🖥️

Gedurende de samenwerking blijven wij continu adviseren over verbeteringen aan de website. Deze optimalisaties ondersteunen we met data. Zo zien we bijvoorbeeld waar veel mensen afhaken, wat de laadtijd is van de website en bekijken we hoe de website presteert op mobiel. Dit doen we om de bezoekers die naar jouw website komen een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

6. Op maat gemaakt Dashboard 📊

Voor iedere klant maken we een op maat gemaakt Dashboard. Hierin kun je in een oogopslag zien hoe het ervoor staat met de campagnes die draaien: kosten, opbrengsten, zoekwoorden, producten etc. Het dashboard is live dus je ziet op elk moment van de dag de meest actuele data. Op deze manier is de klant altijd snel op de hoogte, met 1 druk op de knop, van de ontwikkeling in de campagnes.

7. Maandelijkse belafspraak 📞

Elke maand hebben we een videocall waarbij we de resultaten doornemen van de afgelopen maand en kijken wat er op de planning staat voor komende maand. Op deze manier blijven we goed op de hoogte van wat er speelt bij de klant en of we nog steeds op de goede koers zitten. 

Hopelijk heb ik je wat meer inzicht kunnen geven in het WEBSTRIJD traject. Mocht je vragen hebben of ben je benieuwd naar de prijslijst, stuur dan een bericht via de contactpagina

, , , ,