Wat is een ROAS biedstrategie?

8 september 2020 Iselle van Ginkel

Wat is een ROAS biedstrategie?

Je hebt er vast weleens van gehoord, bieden op ROAS (Return on Advertising Spend). Maar wat is het nu precies en hoe pas je het toe in de praktijk. Dat ga ik je uitleggen in deze blog.

Wat is een ROAS biedstrategie?

De naam zegt het eigenlijk al, Return on Advertising spend, je kijkt hoeveel je uitgeeft aan advertentiekosten en hoeveel omzet je daarvoor terug wilt hebben. In Google Ads kijk je vaak naar hoeveel geld je terug wilt hebben voor 1 euro. Dus stel je een biedstrategie in van 500% dan wil je optimaliseren naar 5 euro terug voor iedere euro die je besteedt aan advertentiekosten. Bij een biedstrategie van 700% wil je 7 euro terug voor elke euro en zo verder. Nu denk je misschien, ik stel mijn biedstrategie in op 1000% dan krijg ik 10 euro terug voor iedere euro die ik erin stop… slim maar dat is een afweging. Bij een ROAS biedstrategie is het noodzakelijk om de balans te vinden tussen omzet en groei. Ik leg het je uit in een voorbeeld.

Uitleg in een voorbeeld

Laten we de bakker op de hoek nemen en voor het gemak de inkoopkosten, personeel, huur pand en andere kosten achterwege laten. Het gaat hier namelijk om Return on Advertising Spend. De rest van de kosten neem je al mee in de ROAS berekening.

Okay, dus we hebben de bakker op de hoek en die heeft een mooi reclame bord voor zijn bakker staan. Maar elke keer wanneer hij het reclame bord buiten zet en iemand het bord ziet moet de bakker betalen (advertising kosten). 

Reclamebord_bakker

In de eerste situatie wilt de bakker graag veel geld verdienen dus zet in op een ROAS van 1000%. Hij wilt dus voor iedere euro aan advertentiekosten 10 euro terugverdienen. Om het bord buiten te zetten en aan iemand te laten zien kost het 50 cent per keer. De bakker zet het bord 2 keer buiten: kosten 1 euro. Allebei de klanten die het bord zien komen in de winkel. De ene klant koopt niks en de ander koopt croissants en brood voor het hele gezin. Totaal 10 euro. De ROAS van 10 is gehaald: de advertentiekosten zijn 1 euro en de omzet 10 euro. De rest van de dag blijft het bord van de bakker binnen en draait hij geen omzet meer…

In de tweede situatie laat hij het bord de hele dag buiten staan. Er zijn wel 100 mensen die het bord zien en ook in de winkel komen (advertentiekosten: 100 x 50 cent = 50 euro). Gemiddeld kopen de klanten voor €2,50 aan brood. De omzet die dag van de bakker is €250, hij heeft dus met 50 euro advertentiekosten 250 euro verdiend. Hierbij is zijn ROAS 5. Hij heeft voor iedere euro aan advertentiekosten 5 euro verdiend.

In de eerste situatie krijgt de bakker veel geld terug in verhouding tot de advertising kosten. Het klant volume blijft hierbij uit. Hij heeft immers maar twee klanten in de winkel gehad. In de tweede situatie krijgt de bakker de helft minder terug van zijn geïnvesteerde euro’s maar hij heeft wel 100 klanten in zijn winkel gehad. Denk er dus goed over na wat je wilt, volume of omzet?

Waar moet je op letten?

  • Stel de biedstrategie niet te hoog in in Google Ads, dit kan ervoor zorgen dat Google het ziet als een kansloze zaak om deze ROAS te gaan halen en er dus voor kiest om de campagne helemaal niet te laten lopen. 
  • Wanneer de campagne loopt wacht dat altijd twee weken voordat je aanpassingen doet aan de biedstrategie. Het algoritme heeft deze tijd nodig om de juiste klanten/biedingen/koers te vinden.

Mocht je er niet uitkomen of heb je vragen na aanleiding van deze blog dan kun je ons altijd een bericht sturen via deze link!

, , , , ,