Wat is de beste tijd om te posten?

13 juli 2020
13 juli 2020 Lisa Vonk

Wat is de beste tijd om te posten?

Je hebt onwijs je best gedaan om een mooie en interessante post te maken, post het vervolgens en krijgt er bijna geen reacties op. Herkenbaar? Een van de redenen dat je post geen interactie krijgt, is dat het maar een klein bereik heeft gegenereerd. Dit kan komen doordat je je post op de verkeerde tijd hebt geplaatst. Wanneer is jouw doelgroep online? Hoe laat kun jij het beste jouw post plaatsen? In deze blog gaan we hier dieper op in!

Online gedrag van Nederlanders

Uit het Nederlands Online Bereik Onderzoek (NOBO) blijkt dat tussen 09.00 en 22.00 meer dan de helft van alle Nederlanders online actief zijn. Logisch natuurlijk, gezien we gedurende deze periode wakker zijn. Tussen deze twee tijdstippen ligt het gemiddelde bereik bij Nederlanders tussen de 50% en 60%. Dit is nog niet heel specifiek: het is namelijk een gemiddelde van alles online, op alle apparaten en op alle dagen van de week. Daar kunnen we dus nog dieper induiken!

Welke leeftijdsgroep is het meest online?

Het meeste bereik per uur wordt gegenereerd bij 20- tot 49-jarigen. Wanneer is dit bereik het hoogst? Later in de middag loopt dit op tot zelfs 70%+. Deze leeftijdsgroep is de gehele dag redelijk consequent online, maar loopt op aan het einde van de dag. Mocht dit jouw doelgroep zijn, dan is ‘s avonds tussen 17.00 en 21.00 een goed moment om online in te zetten. Let wel op: de concurrentie ligt hier ook hoger.

Bij de andere leeftijdsgroepen is het als volgt: 

  • 6- tot 12-jarigen: hoogste bereik genereer je rond 17.00 uur.
  • 13- tot 19-jarigen: hoogste bereik tussen 16.00-17.00 uur of rond 20.00 uur.
  • 50+: hoogste bereik genereer je rond 20.00 uur.

Op welk platform is men dan online?

Het blijkt dat social media kanalen online het meeste bereik genereren. Het hoogtepunt ligt hier in de namiddag en vroege avond. Hier loopt het bereik van social media op tot 40%. Via Google komt het percentage niet hoger dan 25%. Social media is hiermee dus een belangrijk kanaal om bereik te genereren. Een goede social media strategie is hierdoor noodzakelijk.

Beste tijd om te posten

Wat is dan nu de conclusie? Wat is de beste tijd om iets te posten of publiceren? Er is sprake van drie pieken gedurende de dag:

  1. Wanneer men wakker wordt: tussen 7.30 en 09.00 uur.
  2. Wanneer men luncht: rond 12.00 uur.
  3. Wanneer men klaar is met werk: vanaf 17.00 met een piek om 21.00 uur.

bereik per dag

Wanneer is jouw doelgroep online?

Naast deze informatie is het belangrijk om jouw statistieken van je social media pagina’s te bekijken en informatie in Google Analytics te analyseren. Geen zin om het zelf uit te zoeken? Social media planning tools zoals Later.com analyseren jouw data en bepalen na 50 posts op welke tijd je de meeste interactie hebt ontvangen. Zo krijg je de tijdstippen per dag aangeleverd en hoef jij daar zelf niet meer over na te denken!

Houd rekening met mobile first 

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen online actief zijn via hun smartphone. Zorg dus dat jouw content hier op inspeelt. Via Instagram is dit makkelijk, maar denk hier ook aan wanneer je een nieuwsbrief opmaakt of iets op je website plaatst.

Tijd om iets te posten op de beste tijd voor jouw doelgroep

Denk voortaan dus eerst even na voordat je zomaar iets post. Wanneer is jouw doelgroep online en creëer je het meeste bereik? Zo maak je je content in ieder geval niet meer voor niets en niemand. Veel succes en we zijn altijd bereikbaar voor verdere vragen!

, , , , ,